1. SÅDAN SLIPPER DU AF MED STRESS

For at bryde med de dårlige vaner, der forårsager stress, skal du blive i stand til mærke efter i kroppen. Du skal være i stand til at undgå at komme helt derud, hvor du netop bliver stresset. Det er der en meget god grund til; når vi bliver stressede, så lukker hjernen ned for den evne, vi har til at mærke kroppen, fordi vi skal have ’overnaturlige kræfter’. Det er jo meget heldigt, hvis vi fx bliver jagtet af en vild bjørn – men meget upraktisk, når vi så skal prøve at vende tilbage til en normaltilstand.

Hvordan gør jeg det?
Åndedrættet er enormt godt til at få os tilbage til ‘os selv’. Når vi fokuserer på vores åndedræt, så aktiverer vi nemlig insula (en del af hjernen). Insula har bl.a. at gøre med vores bevidsthed og egenbevidsthed. Når den aktiveres, kan vi igen mærke efter i vores krop og komme langt væk fra den negative stress-følelse.

Rikke Østergaard fortalte om en meget simpel øvelse til at få fokus på kroppen via åndedrættet. Øvelsen handler kort sagt om at fokusere på, hvad der foregår inden i en. Du skal hele tiden have fokus på åndedrættet – det er svært i starten, men bare tving dig selv til at vende tilbage til åndedrættet, når du opdager, at du er på afveje. Øvelsen er MEGET simpel:

  1. Luk øjnene så du kan koncentrere dig og ikke bliver distraheret udefra.
  2. Fokuser nu på dit åndedræt. Tænk på intet andet end dit åndedræt. Du kan fx sige til dig selv: “ånder ind, ånder ud” i takt med, at du ånder ind og ud.
  3. Gør det i 1-2 minutter.
  4. Done.

Den her meget simple øvelse aktiverer din bevidsthed. Du bliver i stand til rent faktisk at mærke og tænke på, at du har en krop og et sind. Prøv lige at stop op et øjeblik og overvej, hvor sjældent vi tænker over det. For det meste driver vi bare væk på autopilot.

Samtidig træner du faktisk din insula-del i hjernen, når du laver øvelsen. Det er ligesom en muskel, der rent fysisk bliver stærkere. Med tiden vil du få et bedre fokus og en meget bedre evne til at mærke efter i dig selv. Det er en super let måde til at sætte en stopper for stress!

Rikke Østergaard anbefalede at lave øvelsen engang imellem, fx når man føler sig helt bombet, og har brug for at genfinde roen. Efterhånden kan du tilføje længere tid af gangen, og måske endda begynde at søge andre grene af mindfulness / meditationsbranchen? Jeg er fan. Forresten er Calm-appen fremragende til netop det formål! Læs mere i ‘relateret’ herunder.

2. SÆT DINE FORVENTNINGER NED!

Det her var et helt fantastisk råd, som jeg selv har taget til mig allerede! SÆT DINE FORVENTNINGER NED! Det er så vigtigt at tænke over det her.

Rikke Østergaard kom med eksempler, hvor hun tog udgangspunkt i studerendes dagligdag, fordi seminaret foregik på CBS. Jeg fortæller om Rikke’s eksempler, men du kan sagtens relatere dem til din egen hverdag, hvis den er anderledes.

Hvordan sætter jeg mine forventninger ned?
Hvis du har en masse læsestof for, og du simpelthen ikke kan nå det hele, fx pga. studiejob, skal du ikke dunke dig selv oven i hovedet. Det gør kun tingene værre. Prøv i stedet at læg en plan for hvordan du når så meget som muligt. Det kan fx være: “Jeg skal læse halvdelen, og så må jeg være ekstra opmærksom til forelæsningen.”

På den måde får du en mere positiv oplevelse, fordi du rent faktisk opnår det, du sætter dig for. Situationen bliver også meget mere overskuelig og på den måde er det ikke heeeelt så hårdt at komme i gang. Samtidig – og det her er en vigtig pointe – så undgår du den negative oplevelse af ikke at føle, at du har præsteret nok. Det her er en killer-pointe – jeg har selv kæmpet enormt meget med en følelse af dårlig samvittighed på mit studie, og hånden på hjertet – det er bare ikke til nogen gavn.

Udover det, så oplever mange af os nok også, at vi har gode dage og dårlige dage. Hvis du alligevel ikke kan mere i dag, så sig til dig selv: “Jeg KAN ikke mere i dag og jeg skal lade være med at have dårlig samvittighed over det”. Tag i stedet en fridag og nyd det. Hver gang den dårlige samvittighed kommer, så flyt fokus og tænk: “Jamen jeg gav mig selv lov til at have en fridag – jeg går i gang kl. 08 i morgen.”

Når du sætter dine forventninger ned, får du måske endda gjort endnu mere – og det bliver formentlig af bedre kvalitet. Dårlig samvittighed forøger nemlig cortisol-niveauet (stresshormonet), og det er med til at gøre det sværere for dig at fokusere.

OPSUMMERENDE TANKER

Det som jeg tager med fra Rikke Østergaards seminar er i høj grad, at vi skal have mere ud af livet, mens det foregår. Vi skal være bedre til at være tilstede her og nu – og vi skal være bedre til ikke at bekymre os så meget!

Meditation og mindfulness handler i bund og grund om at være tilstede i nuet. Forhåbentlig mediterer vi alle i løbet af dagen. Der er ikke noget fancy over det. Målet er jo heller ikke, at vi skal være tilstede hele tiden. Det er bare vigtigt, engang imellem, lige at mærke efter, hvordan du rent faktisk har det og at komme ned på jorden igen.

En anden nøglepointe er, at vi selv skal have overskud af energi, før vi kan give energi ud til andre. Tænk over situationen i et fly, der er ved at styrte ned: Du skal selv først tage iltmasken på, og så derefter redde de andre. Du kan ikke redde nogen, hvis du selv er død.

Det kan lyde som et råd om at være egoistisk, men det her er en positiv egoisme. Du skal være et godt eksempel for andre og ikke prøve at redde alle, så du selv brænder ud. Pas på dig selv og vær i stand til at sige nej, velvidende at det er okay at skulle genoplade batterierne, før du kan være ansvarlig for andre mennesker. Find din egen indre balance, så du kan være balancen hos andre.