Hvad skal vi bruge stress til?

Først og fremmest: hvorfor er vores krop og sind indrettet på den måde, at vi får stress? Det virker ulogisk, når det nu er så dårlig en følelse for mange af os. Men der er faktisk en ganske logisk årsag fra naturens side af – stress skærper nemlig vores fokus for en kort stund! Når en potentielt ‘farlig’ situation opstår i vores liv, så udleder vores hjerne stress-hormonet cortisol i vores krop, og det gør bl.a., at vi føler os stærkere og mere udholdende.

Den her ‘farlige’ situation kan være mange forskellige ting (og er selvfølgelig anderledes fra det, der var farlige situationer før i tiden med vilde dyr osv.):

  • En eksamenssituation
  • For meget arbejde
  • Dårlige kollegaer
  • Følelsen af at være bagud på dine generelle gøremål

Der er mange ting, der stresser os efterhånden! Men stress er også, til en vis grad, nødvendigt – det er det, der får os til at performe ekstraordinært – men kun for et øjeblik! Efterhånden lever vi i konstant stress, hvor vores cortisol-niveau hele tiden er forhøjet. Når vi begynder at bekymre os om, hvorvidt vi får den lønforhøjelse næste år, eller om at vi ikke lige nåede at læse 30 sider i den nye bog i dag, begynder det at være et liv i konstant stress. Konstant stress er ikke positivt for os – no shit sherlock, men alligevel vigtigt lige at nævne.

Hvad kan jeg gøre ved det?
Vi kan vende stress til noget positivt, men det kræver, at vi er bevidste om det. Hvis du er meget stresset i fx eksamensperioder, er det godt at dyrke motion, eller måske bare gå en tur. Kroppen og hjernen er designet til at være aktiv! Der er større chance for at finde på noget kreativt, når vi er aktive. Du siger faktisk til din hjerne: “Bare rolig, der er ikke nogen fare i den her eksamen – jeg har tid og overskud til andre ting”.

Hvordan er vores hjerne bygget op?

Nu bliver det lidt nørdet – men for den ekstra nysgerrige læser, som er interesseret i, hvordan vores hjerne er bygget op, vil jeg lige kort nævne, hvorfor vi tænker, som vi tænker. Vores hjerne består af tre overordnede dele: reptilhjernen, det limbiske system og vores neocortex.

  1. Reptilhjernen – (overlevelse): Hos denne del af hjernen har vi en intelligens svarende til en havskildpaddes. Den sørger for alt, der handler om overlevelse. Vi er faktisk i høj grad styret af vores reptilhjerne. Det er fx faktorer som formering af racen, mad, sove og “er der fare på færde”. Reptilhjernen styrer også vores fokus – når vi er stressede, fokuserer vi kun på at overleve. Derfor kan vi let overse noget, som vi normalt ville have set og samtidig glemme hurtigere – det kender du måske.

2. Limbiske system – (følelser): Vores limbiske system gør, at vi passer på det, vi elsker. Det gør, at vi får en tilknytning til noget/nogen. Et godt eksempel er ens børn. Det limbiske system styrer følelser, vores humør osv. I arbejdslivet har vi faktisk i høj grad brug for det limbiske system i balance, fordi vi skal sørge for at passe på vores medmennesker. Det er især vigtigt for ledere – empati er et nøgleord i den her kontekst!

3. Neocortex – (logik): Denne del styrer vores rationelle tænkning, og gør at vi kan tænke frem og tilbage. Det styrer også vores hukommelse og logik. Når vi får for meget cortisol (stress), skader det vores hukommelse.

Det var lidt nørde-snak om hjernens opbygning. Det er meget sjovt at tænke på, at det hele er styret i forskellige dele af hjernen. Og faktisk er hjernen som en muskel – vi kan træne de forskellige centre, så de bliver endnu bedre og virker mere til vores fordel – lidt ligesom i et fitnesscenter, hvor man træner sine muskler større. Det dykker vi nærmere ned i, i næste del af serien om mindfulness!

Hvornår kommer anden del og hvad kan jeg forvente?

Det var altså første del af serien om mindfulness-seminaret med Rikke Østergaard. Stay tuned for anden del, der kommer i løbet af næste uge! Part to kommer til at handle om, hvordan vi bryder med de vaner, som gør, at vi er så modtagelige for stress. Samtidig vil den indeholde pointer til, hvordan du får mere energi – hver dag!

Anden del kommer også til at indeholde en let øvelse til at træne din tilstedeværelse i nuet og til at skærpe dit fokus! Øvelsen kan du lave hver dag, lige hvor det skulle være og kræver ikke spor.