“Hvorfor vil du dog meditere i 30 dage? – bliver det ikke helt vildt svært?” sagde en fra mit studie, mens han kiggede på mig med det ene øjenbryn hævet højt. For at være ærlig, så tænkte jeg i det øjeblik, at det eneste svære ved projektet ville være at huske at få det gjort. Jeg var en mand på en mission – en 30-day-challenge mission.

HVORFOR VILLE JEG MEDITERE I 30 DAGE?

Jeg lyttede til Matt Cutts TED-talk om 30-day-challenges i december.

Den video inspirerede mig til at komme i gang. At prøve noget nyt hver dag i 30 dage, trak i mig som en magnet. Samtidig så ved jeg, at det tager et stykke tid – 21 dage mener flere eksperter – før, man har inkorporeret nye adfærdsmønstre til at blive en vane. Så måtte 30 dage jo være perfekt, tænkte jeg – lad os gøre meditation til en vane!

HVAD GJORDE 30 DAGES MEDITATION VED MIG?

De første par dage havde jeg helt ufatteligt svært ved at koncentrere mig om meditationen. Mit sind vandrede væk fra åndedrættet hele tiden. Tanker som “Hmm, hvad kunne jeg godt tænke mig at spise senere” og “Husk nu at aflevere bøger inden torsdag” fløj lystigt ind og ud af min hjerne. Ligesom mine tidligere forsøg med meditation, var det ikke en succesoplevelse.

Heldigvis havde jeg en fast deadline på 30 dage. Jeg kunne ikke give op. Mine venner ville jo grine af mig, og 500 kr. er mange penge (du forstår senere). Jeg måtte nok bare se frem til at have 30 dage med svævende tanker.

Men nej. Sådan skulle det heldigvis ikke gå. Allerede efter 10 dage, skete der en forandring. Jeg begyndte at se frem til de 5-13 minutter, hvor jeg skulle sidde og slappe af. Hvor jeg bare skulle nyde ikke at tænke på alt muligt. Jeg blev bedre til at styre mine tanker og vende tilbage til åndedrættet, når jeg opdagede, at de var et heeeelt andet sted. Det var med til at gøre de gyldne minutter, hvor jeg sad med lukkede øjne og legede vaskeægte munk, meget bedre.

Prøv at tænk over det: hvornår har du sidst ikke lavet eller tænkt på noget? Jeg snakker ikke om at se tv, eller at læse en bog. Jeg snakker om at bruge tid, hvor du bare slapper af og kobler helt fra. Hvor du får tid til at mærke efter i dig selv. For mig handler meditation ikke om slet ikke at tænke på noget – det handler om at fokusere på nuet og på at være tilstede. Det gør vi alt for sjældent i vores travle hverdag.

Efter 3 uger – de famøse 21 dage – var det hele en leg. Jeg skulle ikke bruge energi på at tænke “husk nu, at du skal meditere senere”. Det skete egentlig bare af sig selv.

Samtidig oplevede jeg en anden øjenåbner. Et aha-øjeblik, om du vil. Jeg oplevede, hvor meget jeg egentlig tænker hele tiden. Hvor afhængig min hjerne er af at gøre eller opleve noget hele tiden. Det at sidde stille i 10 minutter og ikke lave noget er åbenbart blevet utroligt svært. Vores kultur lægger i høj grad op til, at vi skal være på hele tiden – og vi kan være på hele tiden. Det er også fint, til en vis grad – så længe vi stadig er i stand til at “slukke emhætten” og komme helt ned på jorden igen, en gang imellem.

For mig har 30 dages meditation betydet et større fokus. Jeg er blevet bedre til at fokusere på en enkelt ting ad gangen og på de ting jeg skal have lavet. Og når jeg tænker over det, så er vores evne til at fokusere måske det vigtigste i vores liv. Vores fokus er det, der driver vores energi i den rigtige retning. Hvis vi bliver ved med at gå og gøre en masse forskelligt, lytte til alt hvad vi hører eller klikke på alle de links, vi ser, opnår vi ingenting.

Jeg er virkelig overrasket over, hvordan meditation forbedrede min fokusevne. Tankens kraft – måske. Placebo-effekten – måske. Men ikke desto mindre har det virket.

HVORDAN KLAREDE JEG DET? 

Nu skal det ikke lyde som om, at det var lige så svært som at gennemføre Tour de France på en trehjulet cykel. Men ikke desto mindre er der nogle metoder, som hjalp mig med at gennemføre projektet.

Først og fremmest var det et mål, som jeg virkelig gerne ville opnå. Jeg har mediteret on and off i et års tid, men aldrig med nogen form for fast struktur. At meditere har været noget, jeg skulle tvinge mig selv til, og ofte glemte jeg det egentlig bare.

Derfor var 30-dages-udfordringen perfekt for mig. Det var en metode til at få struktur på det hele. Jeg fik et krystalklart mål – mediter i 30 dage, bom.