Den professionelle Idrætspsykologi

”Mennesket leger kun, når det i ordets fulde
betydning er menneske – og det er kun et fuldstændigt
menneske, når det leger”
(Friedrich Schiller 1759-1805)

Undskyldninger er der nok af også indenfor sportens verden. Men hvad handler undskyldninger egentlig om? Er det fordi man ikke er forberedt ordentligt, har dårlig samvittighed og dermed vil fralægge sig ansvaret? Er dårlig til at samarbejde og det er alle de andre på holdets skyld?  At man er en dårlig taber? Eller er undskyldningerne reelle nok? Hvornår er det vigtigt, at man tager et medansvar eller et personligt ansvar?

Dette illustrerer nogle af de problemstillinger, man kan bruge en idrætspsykolog til f.eks. sammen med træneren, idrætsudøveren/ idrætsudøverne.

Koncentration
Man siger at vi højst kan koncentrere os om et emne i ca. 4 sekunder

Effektiv koncentration kræver total opfattelse. Graden af koncentration reguleres stort set af dig selv, og ikke bare af de forstyrrelser, du er udsat for.

Få styr på forstyrrelser: Du skal være bevidst om en forstyrrelse, før du kan tage dig af den og komme til at styre den. Selve det at være klar over, at du bliver forstyrret, hjælper dig til at rette din opmærksomhed det rigtige sted hen.

Prøv at overvåge din adfærd ved at bedømme dine koncentrationsniveauer. Spørg dig selv: Er din opmærksomhed fokuseret eller har den tendens til at flakke? Opfatter du virkelig den information, du beskæftiger dig med, eller skimter du bare overfladen?

Det er ikke kun alt for let at læse sig gennem ord uden at opfatte, hvad de betyder. Det er ikke kun spild af tid, du går  også glip af de fordele, som den koncentrerede læsning ville give.

Vær sikker på, at du er helt klar over, hvad det er for en opgave, du er i gang med. Hvis du har gjort dit formål klart, kan du fokusere og opretholde din koncentration, og du kan reducere psykisk distraktion.

Hold dig til et emne ad gangen for at koncentrere din opmærksomhed. Fysiske forstyrrelser er lige så farlige som psykiske, men det er lettere at komme dem til livs.

Sørg for at dit arbejdsområde ikke er fyldt med rod og er fri for potentielt forstyrrende ting

Hvis du arbejder hjemme, skal du sørge for at reservere et bestemt område til den opgave, du arbejder med – på den måde bliver du også mindet om dens formål

Mobil og alm. telefon kan vise sig at være en alvorlig ødelægger af koncentrationsevnen. En telefonsvarer kan være en uvurderlig hjælp til koncentration forudsat at du ikke fristes til at kontrollere den efter hver opringning

Det gælder som med alt andet, at jo mere motiveret du er, jo mere vil du opnå. Hvis du organiserer både din hjerne og dit arbejde er du godt hjulpet med hensyn til at opnå det du vil.

Mental styrketræning

Nøglepunkter:
GENNEMTRÆNET OPLADNING ER DEN BASIS, HVORPÅ VI KAN BASERE MENTAL STYRKE I HVERDAGEN ELLER I SPORTEN.
HVIS MAN VIL VÆRE STÆRKERE, ER REGLERNE FÅ, MEN ENKLE: LÆR DIG SELV AT SKABE STÆRKE BØLGER AF OPLADNING I SAMME UDSTRÆKNING, SOM DU LAVER BØLGER AF STRESS.

Dit centrale nervesystem kan ikke “se” forskel på noget, som bliver levende beskrevet i billeder, og noget som virkelig sker. Mens man ikke direkte kan kontrollere sine følelser, kan man direkte styre sine tanker. Kontroller og styr retningen og indholdet af dine tanker, og du vil opdage, at du opnår betydelig kontrol over dine følelser. Vis udvendigt, hvad du ønsker at føle indvendigt.

Ved at se ud som du føler, forstærker du dine følelser. Hvis du ikke synes om dine nuværende følelser, skal du ændre dit ansigtsudtryk. Sørg for at udvikle din evne til at visualisere positive billeder ved at fylde dig selv med positive følelser. I næsten enhver situation vil evnen til at kunne grine ad det hele give dig kontrol over situationen.

Når formålet er mental styrketræning, er den ideelle længde af træningsperioden mellem tyve og tredive minutter. Uden tilstrækkelig føde, vand og søvn er vi alle tabere. Menneskelig succes er i enhver situation afhængig af den rigtige opladning.