Under graviditet føler en del kvinder sig triste

Under graviditet føler en del kvinder sig triste og deres stemningsleje er væsentligt under hvad de ellers oplever. Konflikter, for eksempel fra opvæksten, eller fra forholdet til folk der står dem nær, kan trænge sig på og det kan kræve stor psykisk energi.

Som en del af det at forberede sig til det nye moderskab, ønsker mange kvinder en psykologs hjælp til at bearbejde disse påtrængende konflikter og følelser. Det er min erfaring, at hjælp til udsatte kvinder, allerede i graviditetsfasen, kan forebygge en depression efter fødslen.

Efter en fødsel er mange kvinder psykisk følsomme

Efter en fødsel er mange kvinder psykisk følsomme og omkring 10% udvikler en fødsels-depression. En fødselsdepression kan hos nogle opstå umiddelbart efter fødslen, men det mest almindelige er at det sker 3-4 måneder efter.

Mange kvinder der udvikler en fødselsdepression får ikke den nødvendige hjælp, fordi deres symptomer simpelthen underkendes eller også forveksles med de normale stemningsudsving som de fleste kvinder oplever efter en fødsel. Det er derfor vigtigt, at kvinder, med en truende fødselsdepression, tilbydes hjælp fra en psykolog i tide, så hun undgår en negativ udvikling i forholdet til sit barn. Et af de mest almindelige symptomer på fødselsdepression er således at kvinden ikke magter at tage sig af sit barn.

Min basiserfaring med de problemer der kan opstå omkring fødsel og graviditet. Som psykolog har jeg, blandt andet gennem mit arbejde erfaring i arbejdet med gravide og med kvinder i det tidlige moderskab.

I sager der vedrører graviditet og fødsel, arbejder jeg primært med den såkaldte psyko-dynamiske terapi, men også med inspiration fra nyere forskning indenfor udviklingspsykologien.