Jeg er lige blevet færdig med at læse The Go-Giver, og jeg sidder med to tommelfingre pegende langt opad! Hvis der er et ledigt spot på læselisten i 2017, er den en oplagt kandidat. Sidder du og tænker ”Jamen, hvad handler den om?” kan du være helt rolig og læse videre.

Hvad handler bogen om?

Få mere, når du giver mere! Det er hovedpointen i den fantastiske fortælling fra Bob Burg og John David Mann. Bogen er bygget op omkring Joe, en ambitiøs ung mand på vej mod stjernerne. Skæbnen vil, at Joe møder en mystisk, enormt succesfuld, herre, som indvilliger Joe i hans forretningshemmeligheder – og det er herfra, at bogen tager fart.

Med fare for at ødelægge for meget af spændingen for dig, vil jeg ikke fortælle så meget mere om selve handlingen, men dreje over på hovedpointerne i fortællingen. Jeg vil dog lige nævne de fem love om stratosfærisk succes, som bogen er bygget op omkring:

  1. Dit sande værd bestemmes af, hvor meget mere du giver i værdi end det, du tager betaling for.
  2. Din indkomst bestemmes af, hvor mange mennesker du betjener, og af hvor godt du betjener dem.
  3. Din indflydelse bestemmes af, i hvor stor grad du sætter andre folks interesser over dine egne.
  4. Den mest værdifulde gave, du kan give andre, er dig selv.
  5. Nøglen til at være en effektiv giver er at være åben for at modtage.

Sådan får du succes, ifølge The Go-Giver

At forsøge at få succes udelukkende med det formål at tjene penge, dur ikke. Man skal være en Go-Giver i stedet for en Go-Getter, og ændre tankegang fra ”hvad får jeg ud af det” til ”hvordan kan jeg hjælpe andre”. The Go-Giver giver et super fint billede af pointen med metaforen; du kan ikke få varme fra bålet, uden at lægge noget på det først.

En hovedingrediens i gryderetten ’succes’ er altså, at vi først skal fokusere på det, vi giver, før vi fokuserer på det, vi får. Og det giver god mening! Hvis vi tænker over at skabe værdi for andre mennesker, vil vi automatisk få værdi fra andre mennesker. At give uden at fokusere på at få, er positivt, uanset om målet er at skabe en virksomhed, blive bedre på jobbet eller bare helt generelt at blive en bedre udgave af dig selv.

Forestil dig fx, at du pludselig en mandag morgen møder på jobbet med den lækreste hjemmebagte kage, og deler ud til hele afdelingen. Hvordan tror du, at den gerning vil modtages? Hvad tror du, at den gerning vil gøre for folks opfattelse af, hvordan du er? Hvordan tror du, at du selv vil føle bagefter?

Kan man bare give i en uendelighed?

Men hvordan kan vi bare give give og give, hvis folk ikke giver noget igen? Risikerer vi ikke at blive udnyttet af grådige rovdyr, der bare rager til sig? Det punkt vender bogen selvfølgelig også. Her er pointen, at man ”får det, man forventer”. Hvis man fokuserer på, at folk er griske og egennyttemaksimerende, så er det netop, hvad folk er. Det er fokusloven, der vendes her – det du fokuserer på, får du mere af.

Men jeg mener, at man kan være en smuuule kritisk over for den her pointe, og at man må overveje situationen på et tidspunkt. Man kan ikke bare give give og give til uendelig tid. Der er nogle forhold, der lige skal være på plads – fx er taknemmelighed hos personen, man giver til en vigtig faktor. I hvert fald for mit vedkommende.

På den anden side, får man selv så utroligt meget igen ved at give – så måske er det i virkeligheden slet ikke vigtigt, om man får noget som helst igen? Det er en spændende diskussion, som jeg er sikker på, der er mange holdninger til. Bogens holdning er i hvert fald klar: bare giv, og så skal resten nok komme af sig selv. Og ved I hvad? … Jeg er meget meget enig langt hen ad vejen!

Skal jeg læse bogen?

Ja, jeg vil helt klart anbefale The Go-Giver! Den er meget letlæselig og er ikke særlig lang, så den kan sagtens læses på kort tid. Jeg havde svært ved at lægge den fra mig, og den har faktisk præget den måde, som jeg tænker på i dag. Super god bog, som også kunne være en oplagt gavemulighed til en fra din familie, venner eller kæresten – men der er selvfølgelig fare for, at de opfatter det som et hint til, at de skal lære at give mere 🙂