“Begrænsende overbevisninger er dybe, negative mentale konklusioner, der hæmmer vores oplevelse af at leve fuldt og helt”

I dag vil jeg dele noget med dig, som jeg synes er enormt vigtigt. Jeg kan slet ikke lægge nok vægt på, hvor vigtigt det her emne er. Helt seriøst. Nu hvor jeg tænker over det, så ville jeg, hvis du spurgte “Hvad er DET vigtigste emne at tænke over, hvis jeg ønsker at finde ud af, hvorfor jeg tænker, som jeg gør?” øjeblikkeligt svare “Begrænsende overbevisninger”.

Jeg har allieret mig med Christel Sonne Rasmussen, en dygtig terapeut og underviser inden for bl.a. selvværd og selvtillid for at komme i dybden med det her emne. Jeg giver dig de vigtigste pointer fra mit interview med hende, som jeg selv lærte kolossalt meget af.

Så hvis du ikke har fået fyldt kaffekoppen op, er det tid til at gøre det nu, og så ellers bare læne dig tilbage og suge til dig af viden. Det her er et meget spændende emne, som, ifølge Christel, er nøglen til at finde ud af, hvordan du kan leve fuldt ud. Hendes hjemmeside finder du forresten lige her.

Som en lille bonus har jeg samlet 15 positive overbevisninger i bunden af artiklen, som kan gøre en positiv forskel for den måde, du tænker på – hver dag!

“Begrænsende overbevisninger er dybe, negative mentale konklusioner, der hæmmer vores oplevelse af at leve fuldt og helt” – Christel Sonne Rasmussen.

I dag vil jeg dele noget med dig, som jeg synes er enormt vigtigt. Jeg kan slet ikke lægge nok vægt på, hvor vigtigt det her emne er. Helt seriøst. Nu hvor jeg tænker over det, så ville jeg, hvis du spurgte “Hvad er DET vigtigste emne at tænke over, hvis jeg ønsker at finde ud af, hvorfor jeg tænker, som jeg gør?” øjeblikkeligt svare “Begrænsende overbevisninger”.

Jeg har allieret mig med Christel Sonne Rasmussen, en dygtig terapeut og underviser inden for bl.a. selvværd og selvtillid for at komme i dybden med det her emne. Jeg giver dig de vigtigste pointer fra mit interview med hende, som jeg selv lærte kolossalt meget af.

Så hvis du ikke har fået fyldt kaffekoppen op, er det tid til at gøre det nu, og så ellers bare læne dig tilbage og suge til dig af viden. Det her er et meget spændende emne, som, ifølge Christel, er nøglen til at finde ud af, hvordan du kan leve fuldt ud. Hendes hjemmeside finder du forresten lige her.

Som en lille bonus har jeg samlet 15 positive overbevisninger i bunden af artiklen, som kan gøre en positiv forskel for den måde, du tænker på – hver dag!

For at implementere den nye overbevisning skal du bekræfte den, så tit du kan. Det gør du ved at sige den nye overbevisning inde i hovedet, lige så snart du kan mærke, at den begrænsende overbevisning trænger sig på. På den måde får du, med tiden, erstattet den begrænsende overbevisning med en positiv overbevisning, der er meget bedre for din tankegang og identitet.

“Hvor lang tid tager det at komme af med en begrænsende overbevisning?” 

Christel: Det er umuligt at sige, hvor lang tid det tager. Det afhænger af den enkeltes indsats og motivation for at bryde en overbevisning og ændre den til en mere frugtbar af slagsen.

Det vil vanligvis være nødvendigt at opleve mindst tre gange, at overbevisningen ikke passer længere. Altså må vi opleve, at det ikke passer, at man er dum mere end én gang, før man tvivler mere på det og dernæst stoler på, at  ”jeg er en person, der ved meget og er kun dum, hvis jeg dummer mig”.

“Hvad plejer du at gøre, når du får en klient ind, som ønsker hjælp med det her?”

Christel: Alle mine klienter har begrænsende overbevisninger. Jeg lærer folk at skifte kurs, rent mentalt – at blive opmærksomme på, at når den negative tanke og stemning rammer, så er det muligt at sige stop og i stedet skabe et nyt mentalt fokus. Det betyder blandt andet, at man kan bygge et nyt og bedre mentalt selvbillede op og tale mere venligt og støttende til sig selv, i den indre dialog.

“Hvis du kunne give ét godt råd til folk, som kæmper med begrænsende overbevisninger, hvad skulle det så være?”

Christel: Mit bedste råd er: Kig dig omkring og vælg en person, som du synes virker inspirerende. En som tydeligvis ikke plages af begrænsende overbevisninger. Når du registrerer, at du igen igen er  stødt ind i din egen mur, så skift fokus og overvej: hvad ville min ”mentale mentor” tænke og gøre i denne situation.

“Har du selv kæmpet med dem?”

Christel: Jeg har ikke kæmpet med dem. Jeg har arbejdet med dem. Og jeg bliver vel ved med det. Udvikling foregår i lag eller spring, og det er jo tit responsen fra andre, der viser, at den gamle overbevisning da vist er ved at skulle på museum.

Eksempelvis: “Der er ingen, der kan lide mig”–overbevisningen er meget klassisk. Hvis jeg betragter mit netværk og den varme og ros, mennesker møder mig med, må jeg konkludere, at den er usand.

Afsluttende tanker – hvad har jeg fået ud af interviewet?

Begrænsende overbevisninger er altså det, som – oftest ubevidst – former mange af vores tanker og deraf vores identitet. De kan være lagret over mange mange år, i det dybeste af hjernen.

Det jeg får med fra Christel, er, at vi skal udfordre vores negative overbevisninger. Vi skal spørge os selv, helt afslappet: “Er det jeg tænker virkelig sandt?”. I mange af tilfældene er svaret nej. Samtidig betoner hun, hvor vigtigt det er at være opmærksom – at være tilstede – for hvordan skal vi ellers identificere vores negative overbevisninger?

Det er mit dybeste ønske, at ingen af os skal leve med begrænsende overbevisninger, som oftest ikke engang er sande! Det håber jeg, at den her artikel kan være med til at ændre.

15 positive overbevisninger, som kan hjælpe dig i hverdagen

 1. Det er ikke mit job at gøre alle mennesker glade.
 2. En fejl er ikke en fejl – det er en mulighed for at lære.
 3. Al begyndelse er svær. Når der er noget, jeg ikke kan finde ud af, er det bare et tegn på, at jeg er i gang med at lære noget nyt.
 4. Hvis jeg ikke spørger, får jeg aldrig svar.
 5. Alle skal have min tillid, medmindre de viser mig grund til at tvivle på dem.
 6. Mine drømme er mulige at opnå.
 7. Ved at blive succesfuld kan jeg være med til at forme verden på en positiv måde.
 8. Det er aldrig for sent at prøve – alder er bare et tal.
 9. Jeg har selv ansvar for mit liv.
 10. Fortiden er den jeg var, nutiden er den jeg er, og fremtiden er den, jeg kan blive.11. Det er okay at have “off days”.12. Alt tid tæller og jeg skal forsøge at få det bedste ud af det.13. Jeg har to valg i dag: Enten kan jeg være positiv, eller også kan jeg være negativ.

  14. De handlinger jeg gør, har indflydelse på mit liv og på den jeg bliver.

  15. Jeg behøver ikke andres accept.

  Kender du til nogen positive overbevisninger, som du gerne vil dele? Hvad synes du om artiklen? Lad mig endelig vide hvad du synes – det varmer!